“Akşam 6’dan sonra yemek yenmez, kilo alırsın!” sözlerini hepimiz neredeyse hayatımızda birçok defa duymuşuzdur. Gece geç saatte yenilen yemekler insan vücudunda gündüzden daha fazla kaloriye dönüşüyor gibi algılanan bu durum hakkında birçok yanlış anlaşılmalar mevcuttur. Gece yemek kilo aldırır düşüncesi bir şehir efsanesi mi yoksa gerçekten de söylenildiği gibi fazla kiloya sebep olur mu gelin hep birlikte bir bakalım!


İlginizi Çekebilir: DIESEL 1250 KOŞU BANDI 5 AC MOTOR


“Gece Yemek Yemek Kilo Aldırır” Bir Şehir Efsanesi Mi?


Geceleri yemek yemek uzun zamandır kilo alımı ile ilişkilendirilmiştir. Popüler beslenme öncüleri günümüzden uzun zaman önce “Sabah kahvaltını krallar gibi, öğle yemeğini prens gibi ve akşam yemeğini de yoksullar gibi ye” şeklindeki iyi bilinen tavsiyesini vermiş ve bunun ardından insanların zihninde “Gece yemek yemek kilo aldırır” düşüncesi şekillenmiştir.


Çoğumuza geceleri metabolizmamız yavaşladığı için gece yediğiniz her şeyin gün içinde tüketilen kalorilerden daha kolay yağa dönüşeceği söylendi. Bu fikri destekleyecek kesin bir kanıt yok gibi görünüyor. Bununla birlikte, araştırmalar, gece yemek yiyen kişilerin kilo alma olasılığının daha yüksek olduğunu bulmuştur. Vücudumuzun geceleri kalori tutma olasılığı daha fazla değilse, kilo alımına ne sebep olur? 


Bu zor bir şey teknik olarak, yediğiniz günün saati vücudunuzun yiyecekleri nasıl işlediğini etkilemez. Önemli olan toplam kalori alımınız ve gün içinde ne kadar egzersiz yaptığınızdır. Bununla birlikte, gece geç saatlerde yemek yiyen insanlar, vücutlarının onsuz yapamayacağı yüksek kalorili yiyecekleri seçme eğilimindedir. Bu insanlardan biriyseniz, akşam yemeğinden sonra yemek yemekten kaçınmak, kilo alımını caydırmanıza ve hatta kilo vermeyi teşvik etmenize yardımcı olabilir. 


Amerika’da ünlü bir araştırma enstitüsündeki uzamanlar bu durumu aştırmak için yararlı bir model olarak gördükleri al yanaklı maymunların yeme alışkanlıklarını ve kilo alma modellerini incelemişlerdir . Çalışma, yiyeceklerinin çoğunu gece yiyen maymunların, günün erken saatlerinde yemek yemeyi seçenlere göre daha fazla kilo alma riski taşımadığını bulmuşlardır.


Aslında bütün aklımızda şekillenen “gece yersek kilo alırız” düşüncesinin temelinde, gece yenen yemeklerin gün içinde almamız gereken kalorilerin üstüne çıkmamıza sebep olduğu düşüncesidir. Gece yemek yemenin fazla kiloya sebep olma durumu kişiden kişiye değişecek bir durumdur. Bu durum kişinin gün içindeki hareketliliği, beslenme ve uyku düzeni ile doğrudan bağlantılıdır. Herkesin uyku ve beslenme düzeni çok farklıdır. Kimi insan sabah kahvaltısını erken saatlerde yaparken, kimisi de öğlenden sonra geç saatlerde yapmaktadır. Bu durum sonucunda sabah erken saatlerde kahvaltı eden öğlenden sonra öğlen yemeğini yerken, kahvaltısını geç saatlerde yapan kişi akşam saatlerinde günün 2. öğününü tüketecektir. Alınan kalori miktarları ve kişilerin hareket miktarları değişmediği sürece, burada fazla kilo alma olgusu tamamen kişinin metabolizmasına bağlıdır. Çünkü bazı insanların metabolizmaları normalden hızlı bazılarının da normalden yavaş çalışmaktadır. Bu durumda gece yemek yersen kilo alırsın algısının tam olarak altı dolu bir yargı olduğunu söyleyemeyiz.


Ancak bu demek değil ki gece yemek yemek çok sağlıklı bir şey. Eğer gün içindeki öğünlerinizi normal saatlerde tüketiyorsanız gece yediğiniz yemekler sizin için bir ekstra olacaktır. Gün boyunca ihtiyacınız olan tüm kalorileri yerseniz ve ardından gece geç saatte bir atıştırmalık yerseniz, günlük kalori ihtiyacınızı aşmış olursunuz.  Çoğumuzun gün içinde sağlıklı seçimler yapma olasılığınız daha yüksektir. Geceleri şeker, cips veya dondurma canınız çekecek ve kan şekerinizi yükseltmek isteyeceksiniz. Yorgun ve acıktığınızda iyi seçimler yapmak zordur. Ancak bahsettiğimiz gibi günlük kalorilerinizin bir parçası olarak planladığınız sürece, akşam yemeğinden sonra hafif ve sağlıklı bir atıştırmalık yemekte yanlış bir şey yoktur . Aşırı yememek için yemek yerken yemeğinize dikkat edin, televizyon karşısında yemek yemekten kaçının ve porsiyon kontrollü atıştırmalıklar seçin. Bazı iyi seçenekler, paketlenmiş 100 kalorili atıştırmalıklar, küçük porsiyon patlamış mısır, dondurma çubukları, az yağlı yoğurt veya meyvedir.


Bütün bu bilgileri derlediğimizde gece geç saatte yemek yemenin kişilerde oluşturacağı kilo ve sağlık sorunları tamamen kişinin kendi metabolizması özelinde olduğudur. Yıllardır kulaktan kulağa dolaşan bu şehir efsanesi bilginin tam anlamıyla altı dolu bir bilgi olmadığını görmüş olduk. Gece geç saatlerde yemek yemek değil, günün hangi saatinde olursa olsun sağlıksız besinler tüketmek kilo almaya sebep olacaktır. Günün ilerleyen saatlerinde aldığınız sağlıklı kalori, belki de metabolizmanızı tetiklemek için gereklidir. Kendi bedeninizi en iyi siz tanıyorsunuz. Eğer geceleri atıştırmayı seviyorsanız gün içinde almanız gereken kalori miktarından %10 bunun için ayırabilir ve bu açıklığı gece tamamlayabilirsiniz.


İlginizi Çekebilir: DIESEL AIR SKI ERGOMETER


Gece Yemek Yerken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Çok tartışılan bir konu olmasına rağmen, bazı uzmanlar aslında yatmadan önce küçük bir şeyler yemeyi tavsiye ediyor. Kötü alışkanlıkları frenleyebildiğinizde, uyumanıza, genel olarak daha az yemenize ve gün boyunca tutarlı kan şekerini korumanıza yardımcı olmak için iyi bir yoldur. İşte sağlığınıza zarar vermeden geceleri nasıl yemek yiyeceğiniz .


·         Planlayın: Plan yapmadan her gece atıştırmalığa uzanmayın. Günlük kalori sayınızı aşmak istemezsiniz, bu nedenle her gece bir şeye ihtiyacınız olduğunu fark ederseniz, gece atıştırmalığı için günlük kalori sayınızda yeterli kaloriyi “saklamaya” çalışın.


·         Tatlıları ve abur cuburları atlayın: Herkesin yatmadan önce can attığı şey budur, ancak tatlı ikramlar veya cipsler ile doldurmak, sadece daha fazlasını istemenize neden olur. Bu kalori yüklü yiyecekler, fazla yemeyi kolaylaştırır.


·         Karbonhidrat ve proteinlerinizi eşitleyin: Yatmadan önce bir şeyler atıştırmanız gerektiğinde, daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olacak karmaşık karbonhidratlar ve protein içerdiğinden emin olun.


İlginizi Çekebilir: DIESEL FITNESS 700R YATAY BİSİKLET

Ürünlerimizi İncelediniz mi?